fredag 14 januari 2011

Kan man älska alla här i världen?"alla kan ju inte älska alla här i världen, i synnerhet så har jag svårt att älska er" diktade Hasse å Tage en gång.
Och jag undrar, kan man verkligen inte älska alla här i världen?
En del vidhåller att man ska vara försiktig med att uttala att man älskar någon, att det är ett för starkt ord och att tycker om, gillar och liknande är bättre.
Men jag tänker att det i alla fall handlar om kärlek! Och handlar det om kärlek så älskar man ju!
Men visst älskar man på olika sätt, jag älskar ju inte mina barn på samma sätt som min man... och mina vänner älskar jag högt men inte på samma sätt som mina närmaste. Men det finns ingen gradering i kärlek kan jag tycka. Antingen älskar man eller så älskar man inte.

Men tillbaka till frågan i rubriken, kan man älska alla?
I bibeln uppmanas vi att älska alla inklusive våra fiender. Att älska sina vänner är väl rätt enkelt men att älska sina fiender? Hur gör man det?
Jag tror det handlar om ett förhållningssätt. Om jag vill leva som Jesus lär så innefattar det också att älska alla och då får jag överlåta till Honom att hjälpa mig att älska när jag inte kan i egen kraft. Då blir det liksom inte känslor i första hand utan ett sätt att förhålla mig till mina medmänniskor - goda såväl som onda.
Och det förunderliga är att om jag bestämmer mig för detta förhållningssätt så kan jag plötsligt se en älskansvärd människa bakom det jag tror är min värsta fiende.

"Mina älskade, låt oss älska varandra, ty kärleken är av Gud, och var och en som älskar är född av Gud och känner Gud.  Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, ty Gud är kärlek." 1 Joh 4:7-8

3 kommentarer:

 1. En väsentlig fråga. Det där är ett område där jag har upplevt tydliga bönesvar flera gånger. Ibland har man verkligen svårt för en person, kan till och med vara helt befogade känslor, alla är inte snälla. Men det tar på krafterna att gå omkring och bära på den negativa energin som olust inför en person framkallar. Skönt när den kan lyftas bort.

  SvaraRadera
 2. Jesus visste nog hur tungt det är för människan att bära negativa känslor mot sin nästa och det var nog en av orsakerna till budet att älska alla människor! Han har koll!

  SvaraRadera
 3. Fast kärlek vet jag inte om jag kan kalla det. Kanske en respektfull hållning utan agg får duga för en ofullkomlig männisch. Hållningen kan jag oftast klara med hjälp av intellektet, men agg behöver jag ibland hjälp med att städa bort.

  Och nu skäms jag lite när jag tänker på Den Store Skådisen som jag lackade till på häromdagen...

  SvaraRadera