torsdag 27 januari 2011

Rättvisa?

Jag brukar säga att i barnens värld är rättvisa något som är till min fördel. Alltså, något är rättvist om jag fått lite mer än nån annan.
I dag läste jag en text från Bibeln och insåg att vi vuxna är nog precis likadan...

Vingårdarbetarnas lön

 Ty himmelriket är likt en husbonde som tidigt på morgonen gick ut för att leja arbetare till sin vingård. Han kom överens med dem om en dagslön på en denar och skickade dem till sin vingård. Vid tredje timmen gick han ut och fick se andra stå arbetslösa på torget. Han sade till dem: Gå ni också till min vingård! Jag skall ge er en rättvis lön. Och de gick. Vid sjätte och vid nionde timmen gick han ut igen och gjorde likadant. Också vid elfte timmen gick han ut och fann några andra stå där, och han sade till dem: Varför står ni här hela dagen arbetslösa? De svarade honom: Därför att ingen har lejt oss. Han sade då till dem: Gå till min vingård, ni också.

 På kvällen sade vingårdens herre till sin förvaltare: Kalla på arbetarna och ge dem deras lön. Men börja med de sista och sluta med de första. De som hade blivit lejda vid elfte timmen kom då fram och fick var sin denar. När sedan de första kom, trodde de att de skulle få mer, men också de fick en denar. När de fick den, klagade de på husbonden och sade: De där som kom sist har gjort en timme, och du har jämställt dem med oss, som har stått ut med dagens slit och hetta. Han svarade en av dem: Min vän, jag gör dig ingen orätt. Kom du inte överens med mig om en denar? Ta det som är ditt och gå. Men åt den siste vill jag ge lika mycket som åt dig. Får jag inte göra som jag vill med det som är mitt? Eller ser du med onda ögon på att jag är så god? Så skall de sista bli de första och de första bli de sista.
(Matt 20:1-16)

Men den enda sant rättvise är nog Jesus - vingårdens Herre... där spelar det ingen roll om vi varit Hans barn hela livet eller kommer till Honom på sluttampen: vi får alla samma lön...

2 kommentarer:

  1. Ja, tänk så befriande! .... Och alla fick va me!/ Jörgen

    SvaraRadera
  2. Ja jag tycker det var helt ok. Ingen blev ju lurad för dom som kom först fick ju vad de blivit lovade.Men facket skulle nog ha en del att invända ;-)

    Marina

    SvaraRadera