tisdag 27 december 2011

resor

Jag har ju varit i väg på två resor denna höst. Hör verkligen inte till vanligheterna för en hemmaälskare som jag! ( för övrigt verkar detta med att helst vara hemma vara något som ligger i generna!)

Först följde jag äldsta dottern till Lund några dagar. Hon skulle ner för plugg och jag såg Skåne för första gången i mitt liv, så även Köpenhamn!

Sen blev det en vecka i Israel, egentligen en födelsedagspresent eftersom jag  fått pengar till att resa.

En tanke som följt mig på båda resorna är att hur långt bort jag än åker så är platserna jag besöker hemma för någon annan. Och det som för mig är exotiskt och ovanligt är för den som bor där vardag och vanligt.

Och samma är det ju om någon besöker min hemplats! Vägen upp till Svansele från Kedträskbron är väldigt vacker men som bybo tänker jag sällan på det. Jag kan se folk campa vid älven och tänka: ja varför campar man här?
Men för dom är det ju vackert, ovanligt och exotiskt!

Ibland kanske vi behöver öppna ögonen åt båda håll så att säga: att faktiskt respektera att de platser vi besöker som turister är hemma för någon annan och uppföra oss som vi vill att folk ska uppföra sig när de kommer till oss.
Och å andra sidan öppna ögonen och försöka se på vår egen närmiljö med en "turists" ögon, bara för att förstå vad vi har och hur exotiskt vi också bor!

3 kommentarer:

  1. Ja det är så lätt att bli hemmablind och bara ta för givet det som finns i ens omgivning. Är kanske svårt att försöka se det vardagliga med en turist ögon men man kan ha förståelse iaf för de som står och beundrar en utsikt eller ett gammalt hus.

    SvaraRadera
  2. Ja för mig känns det som att hela Sverige är vårt hem. Bara husvagnen är med så är vi hemma. Oavsett om det är Svansele Gävle eller Skåne.
    Men det är vackert i Svansele så det kan jag rekomendera för den som inte varit där.
    Marina

    SvaraRadera