onsdag 13 augusti 2014

mobydick...

...var lösenordet på Hvalsentrets wifi.
Moby Dick var en val som figurerar i en roman med samma namn.
Huruvida det var Moby Dick eller Helge eller nån annan val vi skulle få träffa på idag var frågan.

Samling på centret 8.45. Biljettköp. Väntan och sen guidning i museet av en mycket trevlig guide.
Vi fick veta en massa intressant om valar och bläckfiskar och kontinentalplattor och hur det finns öar i havet av all plast som slängs i havet. (http://www.theoceancleanup.com)
Och sen fick vi veta att vi fick vänta till kl 13 på besked om vi fick åka ut på havet. Dagen innan var alla turer inställda pga vinden.

Vi tog en promenad och sen åt vi norsk pizza till lunch innan vi till slut fick klartecken om att åka ut. Dock med en annan båt en den bokade för den fanns redan ute på havet och kollade vädret och letade valar åt vår båt.

Det blev alltså katamaranbåten vi fick äntra strax efter 14. Vi fick veta att det skulle gunga rejält. Dels pga vågorna men också för att denna båt går så pass fort.
Och det gungade!!! 
Och illamåendet infann sig... men vad står man inte ut med för att få se kaskelotvalens gigantisk stjärtfena!!! (och vad kan man göra när man befinner sig på en båt mitt på havet annat än följa med!)Men när nån ropade att dom sett en val glömde jag allt illamående och stod ut en stund till...

OCH DÄR LÅG DEN!!!!! Sprutade ut luft ur hålet, visade sig lite lagom ovanför ytan en stund innan den dök med stjärtfenan i vädret!!!! WOW! Det var värt allt illamående och kallblåst och regn. Dessutom fick vi se 1 till!
Och vi fick också se DELFINER! Och en guide berättade att det var första gången denna sommar som dom synts till! (bilder på valfenan kommer sen)

Så styrde skeppet kosan hemåt och illamåendet kulminerade på det sätt det brukar. Och sen mådde jag bättre i alla fall!
(min svägerska som var inne i båten med sin man berättade att där varit rena sjukstugan och då klagar jag inte på mitt lilla)

Blöta och kalla kom vi i land, klädde om och började köra hemåt. Stannade på en krog och åt fantastisk marulk. Körde vidare och missade färjan med en hårsmån och insåg hur fruktansvärt trötta vi var så vi tog in på hotell i Lødingen!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar